679. Trzech króli w Playas de Tijuana

679 dzień wyprawy

Na pierwszy rzut oka najpopularniejsza jest Rosca de tres reyes. Tłumaczę to sobie jako wieniec trzech króli. Jest to coś na kształt okrągłego ciasta, z dziurą w środku, coś jak taki właśnie duży obwarzanek.

Rosca de Reyes to tradycyjne meksykańskie ciasto przygotowywane na 6 stycznia, czyli Święto Trzech Króli (Día de los Reyes Magos). Ma kształt okręgu lub owalu, symbolizującego koronę królewską, i jest ozdobione kandyzowanymi owocami, które reprezentują klejnoty. W cieście ukryta jest mała figurka przedstawiająca Dzieciątko Jezus. Osoba, która znajdzie figurkę w swoim kawałku, zgodnie z tradycją, zobowiązuje się do przygotowania tamales na 2 lutego (Día de la Candelaria). Rosca de Reyes to nie tylko deser, ale także ważny symbol wspólnoty, radości i kontynuacji dawnych zwyczajów, które łączą rodziny przy wspólnym stole.

Rosca de tres Reyes

W praktyce może się okazać tak ,że wcale ten wieniec drożdżowy nie będzie pyszny. Może być gliniasty, niedobry, za słodki. Najlepiej jednak zrobić samemu w domu, lub zlecić komuś zaufanemu. Można też w naprawdę dobrych cukierniach kupić, bo w zwykłym Calimaxie czy Sorianie, to jednak nie proponuję

ostrygi pod pierzynką z podduszonego szpinaku i parmezanu. Po prostu pyszne

My dziś z Iwoną w Ochunie jemy lunch. Unikam tiramisu na deser bo jemy i ostygi Rockefelera i pyszny tatar z łososia na awakado. A potem jeszcze Iwona zarządza, że jednak zmieny na spółkę chuleta de cerdo, czyli takie żeberka z baranka. Będzie po kości dla naszych psów na budowie…

póki co walka i dramat bo źle położony marmur… Co robić? Walczyć!

a miało być tak pięknie…

06.01.2025