Ziemniak królem Ekwadoru…?
Czy można zaryzykować stwierdzenie, że ziemniak jest tak popularny i powszechny w Ekwadorze, że jest w tym kraju podstawowym warzywem? Pewnie nie, ale to nie znaczy że nie zajmuje bardzo wysokiej pozycji na liście spożywanych tu warzyw. Oczywiście z powodu klimatu i trudnych warunków do upraw nie może się równać na przykład z Peru, czy Boliwią. Jednak rdzenni mieszkańcy Ekwadoru od bardzo dawna znali, cenili i uprawiali ziemniaki w pasie Andów w środkowej części kraju.
Informacje z wykopalisk archeologicznych w kompleksie INGAPIRCA wyraźnie wskazują, jak cenną rośliną, już w zamierzchłych czasach, był w tym rejonie ziemniak, obok kukurydzy i kilku innych upraw. Miejsce to położone na wysokości około 3160 m n.p.m jak widać idealnie nadawało się i nadaje w dalszym ciągu do uprawiania ziemniaków. Mieszkańcy z okolicznych wiosek wciąż uprawiają je na zboczach okolicznych wzgórz. Przeważnie tradycyjnymi metodami, które to najlepiej sprawdzają się w tym trudnym terenie.
Jedna z wiodących potraw przygotowywanych tu jest „Locro de Papa”. To rodzaj potrawki z ziemniakami zawierającej niezbędne składniki i kalorie potrzebne do życia i pracy w tych warunkach.
Jak widzimy ziemniak znajduje swoje miejsce w bardzo różnorodnych miejscach na świecie, warunkach klimatycznych i nawet trudny teren nie jest mu straszny. Oczywiście wszystko to zawdzięcza wytrwałości mieszkańców i docenianiu przez nich wartości i znaczenia ziemniaka.
—————————