Arepa, placki kukurydziane w Kolumbii

Llapingachos, czyli ekwadorskie placuszki ziemniaczane

Lliapingachos są pyszne w smaku. Na początku mogłoby się wydawać, że jednak to inna kuchnia, niż ta do której jesteśmy przyzwyczajeni. Jednak po kilku próbach wiemy już że lliapingachos są „muy ricos” jak mówią Ekwadorczycy, czyli naprawdę bardzo dobre.  Zwykle spożywa się je w środkowym regionie andyjskiego Ekwadoru (prowincja Tungurahua). Danie to jest ważną częścią kultury Ekwadoru i jest jednym z najbardziej reprezentatywnych potraw górskich.

image004

Llapingachos to typowe ekwadorskie danie składające się z tłuczonych ziemniaczanych tortilli nadziewanych serem. Są one podawane na śniadanie, jako przekąska lub jako akompaniament wielu innych ekwadorskich potraw. Llapingachos są przygotowywane z ziemniaków o  dużej ilości skrobi, aby uzyskać pożądaną teksturę i żeby placuszki stały się gąbczaste.

nowe002

Zasadniczo są to pieczone tortille, wykonane z gotowanych ziemniaków. Llapingachos można podawać z kiełbasą, jajkiem sadzonym, pieczonym mięsem, sałatą, cebulą, awokado, pico de gallo itp. W Ipiales, przygranicznym mieście na południu Kolumbii podaje się go ze smażoną wieprzowiną, któremu towarzyszy sałata i papryczka chili. W południowej części Ekwadoru podaje się go z pieczoną wieprzowiną, a także w kilku miastach w regionie między andyjskim lub Sierra, takich jak Quito, Latacunga i Riobamba.

nowe001

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na średnie kawałki
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki drobno posiekanej białej cebuli
  • 2 łyżeczki zmielonego achiote (o achiote pisaliśmy już tutaj)
  • 1 szklanka rozdrobnionego białego sera ekwadorskiego
  • Sól do smaku

image005

Przygotowanie
Gotuj ziemniaki z wodą i solą, aż będą miękkie. Puree z ziemniaków.
Rozgrzej olej w średniej temperaturze i podsmaż cebulę i achiote. Dodaj cebulę i sól do smaku do puree ziemniaczanego i dobrze wymieszaj. Przykryj mieszaninę i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
Z mikstury ziemniaczanej uformuj małe kulki, w środku każdej kulki wykonaj otwór i napełnij je serem. Zmiażdż kulki, aż będą w kształcie grubych tortilli i pozwól im spocząć w lodówce przez 30 minut lub do czasu gotowania.
Gotuj tortille na płaskim grillu lub gorącej patelni, aż po obu stronach będą złotobrązowe. Podawaj llapingachos ze smażonym jajkiem lub orzeszkami ziemnymi lub awokado lub sosem chorizo lub kreolską papryczką chili. Albo w ogóle podawaj, z ryżem kurczakiem i sałatką (czyli awokado z cebulką czerwoną i trochę kapusty pekińskiej…).

20191217_133032

 

——————————-