Locro de papas czyli ekwadorska zupa z ziemniaków

Locro de papas to coś, o czym myśleliśmy bardziej w kontekście gulaszu, najlepiej pełnego mięsa. Locro jedliśmy już w Argentynie, gdzie kawałki mięsa pływały na bogato, locro jedliśmy w Urugwaju, gdzie tłuszcz ze wspaniałej wołowiny dużymi oczkami zaznaczał swoją obecność. Byliśmy zatem ciekawi, co oznacza locro, czyli coś pomiędzy gulaszem a zupą w Ekwadorze.

aaaaa002

Zatem tajemnica locro de papas to ziemniaki. Bezsprzecznie. Takie, które po ugotowaniu są miękkie i prawie rozpływają się w ustach.  przepis wydawać się może prosty, poza tym oczywiście, ze jest tu kilka składników dostępnych jedynie w Ekwadorze. Możemy oczywiście szukać substytutu, ale mamy pewne wątpliwości, jak to wpłynie na smak. Ale może będzie to coś podobnego…

Sekretem locro jest olej z achiote. Szukaliśmy trochę odpowiedzi na pytanie co to jest achiote. to rodzaj  barwnika, który jest pozyskiwany z nasion krzewu zwanego także achiote (nazwa botaniczna Bixa orellana). Spotkać można też inne nazwy tego krzewu takie jak Arnota właściwa, achote, drzewko orleańskie.

aaaaa001

Achiote lub annato jak się nazywa powszechnie ten barwnik, którym zabarwiony jest olej, dodaje trochę aromatu i czerwonego koloru. dodaje się go do oleju tak jak barwi się czy aromatyzuje olej bazylią czy czosnkiem. Można go kupić w sklepie, ale niektóre panie domu w Ekwadorze przygotowują go same.  Do rondla nalewają litr oleju i dodają dwie łyżeczki nasion achiote, które kupują na lokalnym rynku. Lekko podgrzewają na małym ogniu. Nie powinien być gorący, bo  nasiona, stają się czarne, jeśli będzie za wysoka temperatura. o kilku minutach nasiona zaczną wydzielać kolor. Gdy olej nabędzie czerwonawego odcienia, usuń go z ognia i pozwól mu ostygnąć.

aaaaa004

Wróćmy jednak do naszego locro de papas.

Składniki :

  •  1/4 szklanki oleju z achiote
  • 3 posiekane białe cebule. Chodzi tutaj o taki gruby szczypior, z którego bierzemy tylko białą cześć. Zielona do przyozdobienia dania dla tych, którzy nie lubią kolendry…
  • 2 ząbki startego czosnku
  • 10  ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 300 gram białego sera (można również użyć tartej mozzarelli)
  • 1 szklanka mleka
  •  1 łyżeczka kminku
  • 4 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • Sól do smaku
  • 1 awokado

Przygotowywanie:

Rozgrzej olej  na średnim ogniu w garnku, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, kminek . Gotuj, aż cebula będzie miękka, około 5 minut.
Dodaj ziemniaki do garnka i dobrze wymieszaj,  kontynuuj  przez około 5 minut. potem zalej wodą tak by przykryć zawartość garnka i gotuj ziemniaki, aż zmiękną.  Możesz lekko zmiażdżyć ziemniaki, aby locro było bardziej kremowe, ale zostaw też kilka kostek ziemniaczanych, Dodaj mleko, dobrze wymieszaj i gotuj przez dodatkowe 5 minut. Możesz dodać więcej mleka lub wody, jeśli zupa jest bardzo gęsta.
Dodaj sól do smaku, tarty lub rozdrobniony ser i kolendrę.
Podawaj gorące ziemniaki z awokado, zieloną cebulą,  tartym serem. Dla znawców tematu można dodać malutką papryczkę chili.

Podaje się również osobno kukurydzę. Albo w postaci popcornu, albo jako przypieczoną w piekarniku.

w wolnym tłumaczeniu" brzuszek pełny, serce zadowolone..."
w wolnym tłumaczeniu” brzuszek pełny, serce zadowolone…”