Crema de rocoto czyli jak podbić serce przez podniebienie

To danie podbija serca każdego kto zechce je spróbować. Po pierwsze jest to ugotowany pyszny ziemniak. Nie byle jaki bo ziemniak peruwiański. Kruchy, a jednocześnie troszkę mączysty. Duże plastry bulwy ziemniaczanej polane są pysznym sosem, wspaniałą salsą. To właśnie „crema de rocoto”.

Krem Rocoto, zwany także uchucuata, jest jednym z najbardziej charakterystycznych przystawek kuchni peruwiańskiej. W tym daniu, głównym bohaterem jest tradycyjna papryka z peruwiańskiego południa. Chociaż sos ma wyjątkowy smak, jego przygotowanie nie jest skomplikowane.

20191008_192135

To jedno z prostych dań, ale w swojej prostocie tak niebywale pyszne, że aż chce się go więcej. Rocoto to nic innego jak czerwona ostra papryczka. W Boliwi nazywa się ona locoto, podobnie jak w Ekwadorze. W Peru natomiast to rocoto. Papryka to oryginalnie pochodzi z Peru, chociaż nadal istnieją rozbieżności w tym, czy pochodzi z Limy, czy z prowincji Loreto, która położona jest w północno-wschodniej części kraju, w Amazonii, graniczy na północy z Ekwadorem i Kolumbią, na wschodzie z Brazylią, na południu z Ucayali i na zachodzie z San Martín i Amazonas.

20191023_133629

Rocoto występuje na obszarze andyjskim – Peru i Boliwii. Spotkamy tam największą liczbę odmian, zarówno dzikich, jak i uprawianych.  Z ciekawostek – suszone rocoto znaleziono w grobowcach Peru datowanych na 2000 lat.

j

Jak przyrządzić crema de rocoto. Banalnie prosto.

Składniki:

  • 4 papryki rokoto
  • 1 gałązka huacatay, i tu jest problem, to zioło podobne do majeranku, ale w smkamu w ogóle nie podobne do niczego. Po prostu huacatay. W Polsce musimy pominąć. Nie ma wyjścia.. albo użyć suszonej opcji  sprowadzanej do naszego kraju mięty peruwiańskiej czarnej „Huacatay”
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 4 krakersy
  • 1 szklanka świeżego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, kminek do smaku i parę kropli cytryny
  • Ugotowane żółte ziemniaki

Około 100 gram sera, może  być jakiś twaróg, albo ser kozi, owczy, coś takiego na kształt. W Peru dodaje się po prostu ser biały, robiony z krowiego mleka. Nie jest to jednak twaróg.

Od czego zacząć:

Pozbawione nasion papryki, razem z czosnkiem, hucatay, krakersami i serem, a także przysmażoną wcześniej na złoto cebulą, dobrze zblendować, najlepiej w blenderze kielichowym. Dodać mleko, przyprawy i olej. To co ważne, Peruwiańczycy używają w zasadzie tylko cebuli czerwonej.

Niektóre panie domu dodają do sosu również niewielkie ilości orzeszków mani (coś jak nasze ziemne…) lub odrobinę liści kolendry w trakcie blendowania. Inne przepisy wspominają też o tym, żeby jednak paprykę trochę przysmażyć razem z cebulą i czosnkiem

Tak przygotowanym sosem polewamy pokrojone w kostkę ziemniaki ułożone na talerzu. Nie żałujemy sosu… dekorujemy ćwiartką jajka i czarną oliwką bez pestki. Ładnie też wygląda, jeśli udekorujemy zieloną sałatą…

dav

——————————–