Argentyński pastel de papa czyli jak zaczarować ziemniaka

Wszystko wydaje się proste i nieskomplikowane w tym przepisie, a ciasto pełne ziemniaków, wypełnione mięsem jawi się jako wykwintne danie, a jak jeszcze dodamy do niego cukier, to wyobraźnia już na pewno płata nam figle. A jednak. Próbowaliśmy „pastel de papa,” ciasto z ziemniaków, które nas wyjątkowo urzekło i zaskoczyło niecodziennym smakiem. I naprawdę, jeśli ktoś jest bardzo konserwatywny kulinarnie, to zachęcamy do większego otwarcia się…

dav

PASTEL DE PAPAS (ciasto ziemniaczane)

składniki:

  • ugotowane ziemniaki, około 1 kg
  • mięso mielone – 0,7 dag
  • cebula – 2 sztuki
  • trzy jajka ugotowane na twardo
  • cukier
  • cynamon

Ziemniaki gotujemy i ugniatamy na pure, dodajemy do nich jedną łyżkę cukru. Cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na patelni, po czym dodajemy mięso mielone. W Argentynie robią to danie oczywiście z mięsa wołowego. Do mięsa można dodać pokrojone zielone oliwki i rodzynki (!)

mde

Przygotowujemy foremkę, najlepiej okrągłą, choć nie jest to warunek konieczny. Foremkę wykładamy na spodzie ciastem mrożonym, najlepiej takim na empanadas, ale w Polsce można użyć ciasto filo, albo takie na tartę.

europlant0292

Na wierzch układamy mięso, następnie pokrojone w kostkę jajka, a na końcu pure z ziemniaków.

dav

Posypujemy wszystko cukrem i dosyć mocno cynamonem. Nie będziemy pisać, że do smaku, bo jak zobaczyliśmy ile Argentyńczycy sypią cukru i cynamonu na to pure, to się chcieliśmy za głowę złapać. Jednym słowem nie żałują tych przypraw.

dav

Zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 180 C. przez około 50 minut.

dav

Danie jest stosunkowo proste w wykonani i ma szansę udać się każdemu kto zdecyduje się je przygotować. Musimy przyznać, że nam smakowało bardzo, jedliśmy aż nam się uszy trzęsły….

dav

dav

—————————-